Thursday, 16 October 2008

Aftappen in Nederland, Hoofdstuk 13 uitgelegd.

Apologies to my international friends, but this one is in Dutch. I was given the opportunity to give a class at Leiden University on Chapter 13 of the Dutch Telecommunications law. This is the (revised) presentation.

Dit is een presentatie die ik gegeven heb in een gastcollege in Leiden. Erg leuke ervaring. De feedback heb ik gebruikt om vooral de eerste sectie meer uit te breiden. Ik hoop dat de Nederlandse lezers er plezier van hebben en het studiemateriaal waarderen. Mocht je vragen hebben, dan hoor ik het wel. :-)

De centrale stelling is: In Nederland kunnen we tappen omdat we het op orde hebben. Ik had nog wat meer kunnen doen met uitleggen hoe het buitenland werkt, maar daar kan ik later nog wel eens wat tijd aan wijden. Zie anders Stratix en Norton Rose over Aftappen in het Buitenland
Aftappen in Nederland
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: lawful interception)

Addendum
Ten aanzien van webhosting bedrijven geldt dat zij veelal niet onder de Telecommunicatiewet vallen. Een ruwe sortering van de branche levert de volgende indeling van de rollen die partijen spelen:
- Pure colocatie - leveren een pand, een rack, stroom. De klant levert zelf de computer, doet het beheer etc.
- Verhuurder van computer rekencapaciteit: Levert een computer (of een deel van een computer) waar de klant mee kan doen wat ie wil. Wordt veelal geleverd met een netwerkverbinding naar het internet. (theoretisch gezien hoeft dit niet)
- Systeembeheer: Voert voor de klant beheer op een computer/netwerk. Klant kan eigenaar zijn van de systemen of deze huren van derden, deze systemen kunnen staan bij de klant of ergens anders.
- Applicatiebeheer: beheert specifieke software voor de klant, levert soms wel en soms niet de licenties voor het gebruik als onderdeel van de dienst. Bv een CMS. De klant doet zelf de content, kan wel of geen eigenaar zijn van de computer etc.
- Content/designbeheer: beheert de content voor de klant.

Dit zijn allemaal rollen die niet zoveel met telecommunicatie van doen hebben. Of het een CMS, mailserver, VoIP server of eCommerce applicatie is, de functies lopen steeds meer in elkaar over. De beheerder routeert het telecommunicatieverkeer niet.

Qua telecommunicatie heb je twee opties.
- Inkopen bij een leverancier van een toegangsdienst. (bv een ISP of andere telecomaanbieder). Geen mogelijkheden om zelf verkeer te routeren. Nog steeds niet tapplichtig.
- Zelf gaan routeren. (vergt in de internetwereld een AS-nummer en eigen IP-space) Pas dan ben je echt een telecommunicatienetwerk of dienst aanbieder.Dit betekent dat je dus ook je eigen aftapverplichting moet regelen. (Andere partijen kunnen de tap niet meer uitvoeren, want je kunt zelf je eigen routering doen dmv BGP)

Disclaimer: Dit is mijn mening, geen uitspraak van de Hoge Raad. 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.